Archive for augustus, 2012

01 augBeleggen? Maar ik ken daar niets van!

Beleggen. Bij sommigen gaat er al onmiddellijk een alarmbel rinkelen als ze het woord horen, voor anderen is het dan weer de normaalste zaak van de wereld. Moeten we allemaal met onze portefeuille naar de beurs met een bang hartje? Wel om eerlijk te zijn: ja. Er is niets dat zoveel kan opbrengen als beleggen. Zoals je ongetwijfeld al hebt gehoord, renderen spaarboekjes in de verse verte niet meer. Wil je dus dat je geld ook geld opbrengt, zal je het over een andere boeg moeten gooien. En als je niets van beleggen kent? Geen nood: bij de bank zullen ze je met veel plezier alles uitleggen. Een financieel adviseur op het vlak van investeringen is sowieso geen slecht idee. Die persoon is er dagelijks mee bezig en beschikt ook over grotere budgetten dan het jouwe waarschijnlijk. Hij weet dus hoe het allemaal in elkaar zit.

Verder moet je ook niet bang zijn: het risico dat je neemt met je centjes, bepaal je zelf. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je moet dus geen aandelen kopen van bedrijf X en bang afwachten of ze winst of verlies gaan maken. Je kan ook perfect beleggen in fondsen waar allerlei dingen in zitten: aandelen enerzijds, maar ook edelmetalen, kasbons, geld, … anderzijds. Als er iets in dat pakketje het wat minder doet, maakt de rest dat dan wel weer goed. Je legt dus niet al je eieren in een mandje, en dat is de beste techniek.

Advies: haal (zeker de eerste paar jaar) niet meteen al je bijverdiende geld uit je fonds, tenzij je het natuurlijk echt nodig hebt. Op die manier heb je na 5 jaar meer winst gemaakt dan je normaal zou doen.