Archive for april, 2015

18 aprDe indexsprong van 2015: moeten we ons zorgen maken?

Ik bracht een tijdje geleden de indexsprong al even op… Die beruchte indexsprong van 2015, moeten we er ons veel zorgen om maken? Wat zijn de gevolgen? Dit artikel belicht de indexsprong die een hoop Vlamingen heel wat schrik aanjaagt.

De indexsprong in het kort

Vooraleer je een deftig oordeel kan vellen over de indexsprong, wil je vast weten wat dat ding nu precies doet. Kortgezegd zorgt de index ervoor dat lonen en sociale uitkeringen de evolutie van de prijzen volgen. Globaal gezien is het zo dat, wanneer de prijzen met twee procent zijn gestegen, ook de lonen en de uitkeringen worden aangepast. De federale regering ziet het voortaan anders: de vakbonden indexsprongeerstvolgende indexaanpassing wordt niet toegepast. De maatregel kent een toepassingsgebied binnen alle werknemers. En ja, ook het overheidspersoneel hoort hierbij! Daarnaast zullen de gevolgen ook merkbaar zijn in de pensioenen. De volgende indexverhoging in de openbare sector is voorzien in het voorjaar van 2015. De nieuwe maatregel heeft echter geen invloed op zelfstandigen en vrije beroepen.

Gevolgen voor de werknemers

De indexsprong doet ons massaal speculeren. De meeste vakbonden hebben het over een ‘stevig verlies’ en ‘het moeten bekopen met schandalig grote sommen’. Grote woorden! Maar is deze uitspraak niet fel gedramatiseerd? Ergens kan je hen wel begrijpen. Het leven wordt duurder, maar de lonen zijn onveranderd. Toch geldt de maatregel niet voor de allerlaagste inkomens en uitkeringen. Read more…

05 aprIk gooi de blog terug in “GO”-modus

Geachte bezoekers,

Na wat problemen bij onze nieuwe webhost nadat de vorige webhost werd overgenomen hebben we heel wat problemen gehad om deze website degelijk terug online te krijgen. Met wat hulp van onze nieuwe web host hebben we vandaag de website echter terug op het internet gekregen.

Nu we ook de snelheid van onze site stevig onder handen hebben genomen is het duidelijk dat we helemaal klaar zijn om er terug in te vliegen.

In de loop van de komende weken beloof ik terug updates te plaatsen. Stay tuned, dus!

Hartelijke groeten,
Thomas – GeldenMeer.com