Archive for the 'Belastingen' Category

06 junJe eigen erfenis voorbereiden? Drie praktische tips!

Het goed voorbereiden van je eigen erfenis cq. nalatenschap is belangrijker dan veel mensen zich realiseren. Zeker als je kinderen hebt, wil je dit goed regelen. Is een erfenis niet goed geregeld via een testament of nalatenschapsverklaring, dan kunnen er na jouw dood problemen en ruzies ontstaan over wat er met de erfenis moet gebeuren. Er zijn maar weinig mensen die dat graag willen. Zorg er daarom voor dat je je eigen erfenis goed voorbereidt. Want zonder testament wordt het erfrecht gehanteerd. Woon je samen, dan is jouw partner zonder notarieel testament géén erfgenaam. Dit zijn zo maar enkele voorbeelden van hoe belangrijk een goed geregelde erfenis is!

In deze bijdrage hebben we drie praktische en nuttige tips voor je verzameld om jouw erfenis goed te laten regelen, zodat daarover later geen onduidelijkheden en conflicten kunnen ontstaan onder de achterblijvers. Doe er je voordeel mee en geef jezelf ook een gerust gevoel door je erfenis goed voor te bereiden! Read more…

11 sepVennootschapsbelasting voor intercommunales: does it make sense?

hoogspanningslijnenSinds 1 januari 2015 voerde de nieuwe Vlaamse regering een kersverse maatregel in: intercommunales moeten vennootschapsbelasting betalen. Het betreft aanslagjaar 2015 voor boekjaren die ten vroegste werden afgesloten op 1 juli 2015. Het doel van de federale regering is duidelijk; men wil een rechtvaardiger belastingsysteem op poten zetten. Daarbij zou er volgens de ‘bedenkers’ meer sprake zijn van loyale fiscale concurrentie tussen de privé- en de overheidssector. Ik stel me samen met het merendeel van de Belgen de volgende vraag: houdt deze invoering wel steek?

Intercommunales in België

Ons landje telt welgeteld 225 intercommunales. Voor wie niet bekend is met deze term; deze omvat lokale overheidsbedrijven die eigendom zijn van meerdere gemeenten. Omschrijf het gerust als samenwerkingsverbanden van gemeenten. Denk aan dienstverleningen zoals het distribueren van drinkwater, het beheren van crematoria en zwembaden, afvalbeheer en dergelijke meer. De intercommunales werden opgericht met twee doelen voor ogen. Eerst en vooral is er het besef dat problemen niet ophouden aan de grens van een gemeente. In dat geval is een grootschaligere en gezamenlijke aanpak de juiste oplossing. Onderling kan er in vele gevallen op een resultaatgerichte manier een plan van aanpak worden uitgewerkt. Het tweede doel streeft dan weer een efficiënter beheer na. Soms is het nu eenmaal eenvoudiger, effectiever én goedkoper als gebundelde krachten van meerdere gemeenten problemen aanpakken en de controle over een bepaalde situatie bewaren. Read more…

15 junOESO bevestigt: Belgisch personeel is het duurst. Hoe lossen we dit op?

OESO logoEen tijdje geleden maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling – oftewel gewoon de OESO – het bekend: het personeel in België is te duur. Dat maakt België het land met de allergrootste fiscale druk in vergelijking met andere industrielanden.

Inkomsten op arbeid te zwaar belast

Zo’n 55 % van de inkomsten gaat in het Belgenland naar de staat. Pijnlijk. Op dit gebied krijgen we bijgevolg de jammerlijke titel van ‘nummer 1’. Op nummer 2 staat Oostenrijk met een nog ietwat redelijke 49,4 %. Duitsland kreeg de derde plaats met 49,3 %. Hongarije doet hier nog 0,3 % af met een schappelijk percentage van 49,0. Het belasten van de arbeid is – zoals sommigen van jullie mogelijk al weten – de meest eenvoudige manier om belastingen te verwerven. Onze overheid maakt hier dan ook gretig gebruik van door hier al ettelijke jaren op in te spelen. Allemaal goed en wel, maar daardoor zijn de Belgische werknemers het duurst. Je zou zelfs kunnen stellen dat we ons in een crisissituatie bevinden. Het systeem wordt op den duur onhoudbaar. Als je weet dat het gemiddelde van de OESO 36 % bedraagt, wordt het misschien toch eens tijd om na te denken over een oplossing. Read more…

09 meiDure auto’s voor zelfstandigen: kan een voertuigvolgsysteem je helpen om het voordeel alle aard weg te nemen?

Zoals de meeste zelfstandigen wellicht al weten, valt een bedrijfswagen onder een bepaalde regelgeving, genaamd ‘voordeel alle aard’. Volgens de overheid gaat het hier om een voordeel dat een werkgever aan zijn werknemers toekent. Aangezien dit voordeel behoort tot het inkomen, is de werknemer in kwestie verplicht hierop belastingen te betalen. Conclusie: de werknemer wordt dus ook belast op zijn bedrijfsvoertuig. Tesla Model SEn wat als je als zelfstandige een dure auto wilt gebruiken? Of stel: je wilt voor een aantal wagens die je toekent aan je werknemers, het voordeel van alle aard te ontlopen. Is dit mogelijk?

Mogelijk mits een aantal zaken…

Enigszins goed nieuws: ja, dat is mogelijk. Vooraleer je te vroeg victorie kraait, is er een belangrijke nuance: je moet aan de fiscus kunnen bewijzen dat het bedrijfsvoertuig uitsluitend beroepsmatig wordt of werd aangewend. Enkel in dat geval is er geen voordeel van alle aard verschuldigd. Als er op welke manier ook sprake was van privé gebruik van de auto, zal je eraan moeten geloven: als gebruiker word je dan belast op een voordeel dat wordt berekend op het dagelijkse gebruik. En let goed op: de fiscus beschouwt onderweg een snelle boodschap reeds als zijnde ‘privé’. Read more…