09 oktBeleggen in losse aandelen of in een ETF?

Nooit eerder bestonden er zoveel verschillende mogelijkheden om te beleggen als tegenwoordig het geval is. Twee opties waar je bijvoorbeeld een keuze tussen kan maken is beleggen in losse aandelen of in een zogenaamde ETF. Het één hoeft het ander uiteraard ook niet uit te sluiten, in tegendeel.

Toch is het zo dat één van de vaakst gestelde vragen onder nieuwe beleggers is of ze er nu het best aan doen om te beleggen in losse aandelen of in een ETF. Net omdat deze vraag zo vaak aan bod komt willen we er graag hier op deze pagina een duidelijk antwoord op formuleren. Read more…

22 augKunnen aandelen van gevestigde bedrijven nog een mooie groei realiseren?

Een stelselmatig terugkerende vraag binnen de financiële wereld heeft te maken met het feit of gevestigde bedrijven in staat zijn om nog een mooie groei te realiseren. Voor heel wat nieuwe of potentiële investeerders geldt dat ze zich in het bijzonder vragen stellen bij de bedrijven die ervoor kiezen om een dividend uit te betalen. Waarom zou een bedrijf daar nu namelijk voor kiezen? Dit moet toch zijn om investeerders aan hen te blijven binden omdat ze geen groei meer kunnen realiseren?

Fout gedacht. Ook voor gevestigde bedrijven geldt namelijk dat ze nog altijd een meer dan degelijke groei kunnen realiseren. Wil je hier graag meer over ontdekken? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om je even grondig in de onderstaande informatie te verdiepen. Read more…

28 novWat is dat met die ARCO-coöperanten?

De kranten staan er vol van en ook het nieuws vernoemt het weer duchtig: het hele verhaal rond het failliet van Dexia en verschillende beleggers die daardoor geld zijn verloren is nog niet gedaan. De aandeelhouders, Arco-coöperanten in deze, zijn mensen die aandelen hadden bij Dexia. De veronderstelling is dat deze spaarders die aandelen als “ultraveilige risicoloze belegging” hebben voorgesteld gekregen, maar nu wel met de gebakken peren zitten. De belegging was toch niet zo veilig en risicoloos als gedacht. Ruim 800 000 mensen verliezen zo hun spaargeld, en dat is natuurlijk zeker niet leuk. Want er zullen wel gewiekste beleggers zijn geweest die dachten dat het wel mooi was hier een graantje mee te pikken, maar er zullen evengoed vele mensen geweest zijn die inderdaad op het advies van hun bankier hebben vertrouwd.

Er zijn twee mogelijke aflopen. Er is in België namelijk een bescherming, een staatswaarborg, in sommige gevallen. In dat geval zou het spaargeld van de beleggers gedekt zijn, en betaalt de overheid die mensen terug. Anderzijds kan men ook zeggen dat beleggers nu eenmaal risico’s lopen, altijd, en dat een belegging positief of negatief kan uitdraaien. In dit geval negatief dus: pech voor de spaarders.

Vorig jaar had men nog gezegd dat de waarborg zou kunnen worden aangesproken, maar vandaag is men daar niet meer zo zeker van. De auditeur van de Raad van State oordeelde dat die waarborg gebruiken onwettig zou zijn. Het ziet er dus naar uit dat, als de Raad van State het advies volgt, het tweede scenario wel eens het ware zou kunnen zijn.

Wat vinden jullie?