Archive for november, 2012

28 novWat is dat met die ARCO-coöperanten?

De kranten staan er vol van en ook het nieuws vernoemt het weer duchtig: het hele verhaal rond het failliet van Dexia en verschillende beleggers die daardoor geld zijn verloren is nog niet gedaan. De aandeelhouders, Arco-coöperanten in deze, zijn mensen die aandelen hadden bij Dexia. De veronderstelling is dat deze spaarders die aandelen als “ultraveilige risicoloze belegging” hebben voorgesteld gekregen, maar nu wel met de gebakken peren zitten. De belegging was toch niet zo veilig en risicoloos als gedacht. Ruim 800 000 mensen verliezen zo hun spaargeld, en dat is natuurlijk zeker niet leuk. Want er zullen wel gewiekste beleggers zijn geweest die dachten dat het wel mooi was hier een graantje mee te pikken, maar er zullen evengoed vele mensen geweest zijn die inderdaad op het advies van hun bankier hebben vertrouwd.

Er zijn twee mogelijke aflopen. Er is in België namelijk een bescherming, een staatswaarborg, in sommige gevallen. In dat geval zou het spaargeld van de beleggers gedekt zijn, en betaalt de overheid die mensen terug. Anderzijds kan men ook zeggen dat beleggers nu eenmaal risico’s lopen, altijd, en dat een belegging positief of negatief kan uitdraaien. In dit geval negatief dus: pech voor de spaarders.

Vorig jaar had men nog gezegd dat de waarborg zou kunnen worden aangesproken, maar vandaag is men daar niet meer zo zeker van. De auditeur van de Raad van State oordeelde dat die waarborg gebruiken onwettig zou zijn. Het ziet er dus naar uit dat, als de Raad van State het advies volgt, het tweede scenario wel eens het ware zou kunnen zijn.

Wat vinden jullie?

14 novBegin van het schooljaar: de rekening

Het is bijna november, en je zou dus kunnen zeggen dat het schooljaar eindelijk echt goed op gang is. We zijn alweer aan de eerste vakantie bezig, en naBord School een toch wel erg dure start van het schooljaar gaat het – en dat weet ik uit ervaring – vanaf nu echt wel een stukje goedkoper worden.

Net omdat ik weet dat de eerste zes weken van het schooljaar de duurste zijn heb ik dit jaar eens een gedetailleerde rekening gemaakt voor één van mijn eigen kinderen – en dit is de totaalsom van aankoop van boeken, kaften, boekentas, balpennen, …

– Aankoop boeken via school: €376,24
– Aankoop schrijfgerief, pennenzak bij Colruyt: €46,12
– Aankoop rekenmachine Casio FX-CG20: €139,00
– Aankoop boekentas Hedgren: €89,00
– Kosten uitstappen en zwemlessen: €48,16
– Kosten Knutselmateriaal: €16,12

Het kan zijn dat ik nog iets ben vergeten – maar ik kom toch al op €714,64 uit. Niet niks, toch?