Archive for maart, 2023

08 mrtIs er zoiets als een recht op een bank in België?

Hé jij daar! Ben je benieuwd of je als burger van België een recht hebt om een bankrekening te openen? Dat is een goede vraag! Laten we het uitzoeken.

Waarom is het belangrijk om een bankrekening te hebben?

Voordat we ingaan op de vraag of er een recht op een bank is in België, is het belangrijk om te weten waarom het hebben van een bankrekening zo belangrijk is. Een bankrekening is namelijk niet alleen handig om je geld op te zetten, maar het is ook noodzakelijk om sommige dagelijkse taken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van rekeningen, het ontvangen van salaris en het kopen van producten en diensten online. Read more…

08 mrtHoe werkt compounding interest als je belegt?

Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk om te weten wat compounding interest is. Dit is een belangrijk concept om te begrijpen, omdat het de manier verandert waarop je naar beleggen kijkt. In dit artikel leggen we uit hoe compounding interest werkt en hoe je het kunt toepassen bij het beleggen.

Wat is compounding interest?

Compounding interest is het rente-op-rente effect. Het betekent dat je rente verdient over het geld dat je al hebt verdiend aan rente. In plaats van alleen rente te verdienen over je oorspronkelijke inleg, verdien je rente over je inleg plus de rente die je al hebt verdiend.

Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het kan een groot verschil maken in hoeveel geld je verdient met beleggen. Als je bijvoorbeeld € 1.000 belegt met een rentepercentage van 5%, verdien je na een jaar € 50 aan rente. Als je die rente herinvesteert en de rente blijft 5%, verdien je het volgende jaar € 52,50 aan rente. In plaats van alleen op € 1.000 te verdienen, verdien je rente op € 1.050. Dit effect wordt elk jaar groter en kan op lange termijn een groot verschil maken.

compounding interestHoe werkt compounding interest bij beleggen?

Als je belegt, kun je compounding interest toepassen om je rendement te verhogen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het soort beleggingen dat je kiest.

Een van de meest voorkomende manieren om compounding interest toe te passen bij beleggen is door te investeren in aandelen of fondsen die dividend uitkeren. Dividend is een deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitbetaald aan de aandeelhouders. Als je aandelen of fondsen hebt die dividend uitkeren, kun je dat geld herinvesteren om meer aandelen te kopen. Dit verhoogt je potentiële rendement, omdat je meer aandelen hebt die weer dividend uitkeren.

Een andere manier om compounding interest toe te passen bij beleggen is door te beleggen in obligaties. Obligaties zijn leningen aan bedrijven of overheden, en ze betalen rente aan de houder van de obligatie. Door obligaties te kopen die regelmatig rente uitbetalen, kun je de rente herinvesteren om je rendement te verhogen. Read more…