31 janSpaarsimulator nodig? Vande Lanotte schiet ter hulp!

wikifinGeen idee meer wat je met je geld moet doen door alle negatieve berichten in het nieuws? Dat is te begrijpen. Maar het in je sok laten zitten en onder de matras stoppen brengt ook niets op natuurlijk. Als je graag wil weten welke spaarrekening voor jou het interessants is, dan heeft Vande Lanotte voor jou een ideaal hulpmiddel gelanceerd: vanaf vandaag kan je op de spaarsimulator Wikifin te weten komen waar je moet zijn met je geld! Je kan zelf kiezen of je een bank wilt met of zonder kantoren, en of je een internetrekening wilt of een klassieke rekening, en dan gaat de tool aan de slag met een door jou ingegeven startbedrag.

Het is inderdaad niet zo makkelijk om te weten (laat staan vergelijken) hoeveel je geld je zal opbrengen. Basisrentes, getrouwheidspremies, extraatjes hier en daar: ze bieden geen duidelijk overzicht. Daar kan deze tool bij helpen. Blijkt dat een bank je meer of minder kan opbrengen, dan kan je van bank veranderen. De keuze is aan jou. Je krijgt alleszins een realistisch beeld van zo goed als alle banken: 32 van de 34 banken updaten dagelijks hun gegevens zodat de tool volledig is.

Bij de FAQ kan je meer lezen over verschillende concepten rond sparen. Op de hoofdsite worden echter nog andere thema’s aangesneden, zoals beleggen, verzekeren, lenen en pensioenen. De website zit goed gestructureerd in elkaar en is zeker een bezoekje waard, maar stel het misschien uit tot morgen, want ze kampen al de hele dag met problemen, waarschijnlijk te wijten aan te veel geïnteresseerden tegelijk. 🙂

 

28 novWat is dat met die ARCO-coöperanten?

De kranten staan er vol van en ook het nieuws vernoemt het weer duchtig: het hele verhaal rond het failliet van Dexia en verschillende beleggers die daardoor geld zijn verloren is nog niet gedaan. De aandeelhouders, Arco-coöperanten in deze, zijn mensen die aandelen hadden bij Dexia. De veronderstelling is dat deze spaarders die aandelen als “ultraveilige risicoloze belegging” hebben voorgesteld gekregen, maar nu wel met de gebakken peren zitten. De belegging was toch niet zo veilig en risicoloos als gedacht. Ruim 800 000 mensen verliezen zo hun spaargeld, en dat is natuurlijk zeker niet leuk. Want er zullen wel gewiekste beleggers zijn geweest die dachten dat het wel mooi was hier een graantje mee te pikken, maar er zullen evengoed vele mensen geweest zijn die inderdaad op het advies van hun bankier hebben vertrouwd.

Er zijn twee mogelijke aflopen. Er is in België namelijk een bescherming, een staatswaarborg, in sommige gevallen. In dat geval zou het spaargeld van de beleggers gedekt zijn, en betaalt de overheid die mensen terug. Anderzijds kan men ook zeggen dat beleggers nu eenmaal risico’s lopen, altijd, en dat een belegging positief of negatief kan uitdraaien. In dit geval negatief dus: pech voor de spaarders.

Vorig jaar had men nog gezegd dat de waarborg zou kunnen worden aangesproken, maar vandaag is men daar niet meer zo zeker van. De auditeur van de Raad van State oordeelde dat die waarborg gebruiken onwettig zou zijn. Het ziet er dus naar uit dat, als de Raad van State het advies volgt, het tweede scenario wel eens het ware zou kunnen zijn.

Wat vinden jullie?