06 junWat zijn ratings?

ratingsJe hoort in het nieuws de laatste jaren vaak praten over ratingbureau’s. Klinkende namen zijn Standard & Poor’s en Moody’s (of Moody’s Investors Service). Vooral in verband met de bankencrisis zijn deze instanties vaak in het nieuws gekomen. Maar wat doen deze mannen nu eigenlijk?

Een ratingbureau geeft aan de hand van een kredietrating of obligatierating een beoordeling weer over de kredietwaardigheid van een bepaalde instantie. Er wordt een onderzoek gedaan naar de obligaties en er is een jaarlijkse nieuwe controle. Wanneer er twijfel bestaat dat een bepaalde obligatie nog steeds een goede rating heeft, zal deze herzien worden. Er wordt dan ook meteen aangekondigd dat er nog een herziening op touw staat, en of er een positieve dan wel een negatieve aanpassing wordt verwacht. Dankzij de ratings weet je als belegger dus goed of je investeert in systemen met weinig risico of met veel risoco (ook wel speculatief genoemd).

Wat hebben ratingbureaus te maken met de kredietcrisis?

Sinds 2007 is de rating van vele obligaties serieus gedaald. Maar volgens de gemeenschap gebeurde dit nog niet snel genoeg: de huizenmarkt was in de VS al serieus in een neerwaartse spiraal beland toen er nog geen sprake was van herzieningen. Men was dus nog niet gealarmeerd terwijl dit wel zo had moeten zijn. Ook niet geheel onbelangrijk is het feit dat ratingbureaus werken in opdracht van uitgevers van obligaties. Er wordt dus wel eens gedacht aan belangenvermenging, wat niet verwonderlijk moet zijn: ratingbureaus werken voor banken, ze negatief beoordelen is in hun eigen vel snijden dus!

Ratings zeggen niet alles, maar geven wel een goede algemene tendens weer. Ze kunnen interessant zijn om de waarde van een obligatie (of een staat in het algemeen) correct in te schatten. Misschien hoorde je ook wel dat Moody’s de rating van België naar Aa3 verlaagde. Verlagen is niet goed uiteraard, maar we zitten met die rating nog steeds wel in de categorie van de “uitstekende kwaliteit”. Ratings naar waarde schatten is dus zeer belangrijk!