27 julMoet ik me zorgen maken over een potentiële ‘Grexit’?

Griekenland is zonder enige twijfel hét hete onderwerp binnen de Europese economie.

Eind juni raakte nog bekend dat ook de Belgische overheid en het bedrijfsleven zich in alle discretie voorbereidden op een eventuele Grexit. Hoe staat het ondertussen? Gaat het écht zover komen?

grexitPaniek in de Eurofabriek?

Of eerder een storm in een glas water? Toen heel wat instanties alarmeerden dat een Grexit ons Belgenlandje een smak geld zou kosten, dreigde de Belgische economie even in een rep en roer komen te staan. Het bankwezen bleef er thans verbazingwekkend kalm onder. En terecht.

Weinig tot geen gevolgen voor Grieken in ons land

Ik weet wat enkelen nu denken: “storm in een glas water, zeg je daar. Maar wat betekent een mogelijke Grexit nu voor België?” Een terechte opmerking. Zeker als je weet dat sommige mensen vrezen voor het ergste. Ook voor Grieken die momenteel in België wonen. Zeker na de ‘njet’ van de Grieken enkele weken terug.

Want wat als Griekenland niet enkel afstand doet van de Europese munteenheid? Maar ook van Europa op zich? Buitenlandse Zaken wist de gemoederen meteen te bedaren. Zo zou de gevreesde Grexit uitsluitend betrekking kunnen hebben op de munteenheid. Griekenland uit de Europese Unie stappen? Vrijwel onmogelijk. En dan nog: mocht het gebeuren, kunnen Grieken die in België wonen een beroep doen op een reeks verdragen. In het verleden werden tussen verschillende EU-landen verdragen gesloten waardoor desbetreffende inwoners van die landen probleemloos kunnen verhuizen. Naar een land van keuze, zonder de nieuwe nationaliteit te hoeven aannemen. Oef!

 

15 junOESO bevestigt: Belgisch personeel is het duurst. Hoe lossen we dit op?

OESO logoEen tijdje geleden maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling – oftewel gewoon de OESO – het bekend: het personeel in België is te duur. Dat maakt België het land met de allergrootste fiscale druk in vergelijking met andere industrielanden.

Inkomsten op arbeid te zwaar belast

Zo’n 55 % van de inkomsten gaat in het Belgenland naar de staat. Pijnlijk. Op dit gebied krijgen we bijgevolg de jammerlijke titel van ‘nummer 1’. Op nummer 2 staat Oostenrijk met een nog ietwat redelijke 49,4 %. Duitsland kreeg de derde plaats met 49,3 %. Hongarije doet hier nog 0,3 % af met een schappelijk percentage van 49,0. Het belasten van de arbeid is – zoals sommigen van jullie mogelijk al weten – de meest eenvoudige manier om belastingen te verwerven. Onze overheid maakt hier dan ook gretig gebruik van door hier al ettelijke jaren op in te spelen. Allemaal goed en wel, maar daardoor zijn de Belgische werknemers het duurst. Je zou zelfs kunnen stellen dat we ons in een crisissituatie bevinden. Het systeem wordt op den duur onhoudbaar. Als je weet dat het gemiddelde van de OESO 36 % bedraagt, wordt het misschien toch eens tijd om na te denken over een oplossing. Read more…