Archive for the 'Beleggen' Category

08 mrtHoe werkt compounding interest als je belegt?

Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk om te weten wat compounding interest is. Dit is een belangrijk concept om te begrijpen, omdat het de manier verandert waarop je naar beleggen kijkt. In dit artikel leggen we uit hoe compounding interest werkt en hoe je het kunt toepassen bij het beleggen.

Wat is compounding interest?

Compounding interest is het rente-op-rente effect. Het betekent dat je rente verdient over het geld dat je al hebt verdiend aan rente. In plaats van alleen rente te verdienen over je oorspronkelijke inleg, verdien je rente over je inleg plus de rente die je al hebt verdiend.

Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het kan een groot verschil maken in hoeveel geld je verdient met beleggen. Als je bijvoorbeeld € 1.000 belegt met een rentepercentage van 5%, verdien je na een jaar € 50 aan rente. Als je die rente herinvesteert en de rente blijft 5%, verdien je het volgende jaar € 52,50 aan rente. In plaats van alleen op € 1.000 te verdienen, verdien je rente op € 1.050. Dit effect wordt elk jaar groter en kan op lange termijn een groot verschil maken.

compounding interestHoe werkt compounding interest bij beleggen?

Als je belegt, kun je compounding interest toepassen om je rendement te verhogen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van het soort beleggingen dat je kiest.

Een van de meest voorkomende manieren om compounding interest toe te passen bij beleggen is door te investeren in aandelen of fondsen die dividend uitkeren. Dividend is een deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitbetaald aan de aandeelhouders. Als je aandelen of fondsen hebt die dividend uitkeren, kun je dat geld herinvesteren om meer aandelen te kopen. Dit verhoogt je potentiële rendement, omdat je meer aandelen hebt die weer dividend uitkeren.

Een andere manier om compounding interest toe te passen bij beleggen is door te beleggen in obligaties. Obligaties zijn leningen aan bedrijven of overheden, en ze betalen rente aan de houder van de obligatie. Door obligaties te kopen die regelmatig rente uitbetalen, kun je de rente herinvesteren om je rendement te verhogen. Read more…

10 decHoe werken belegginsfondsen?

Beleggingsfondsen zijn een populair middel voor mensen om te beleggen in aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten. In plaats van zelf individuele beleggingen te kiezen en te beheren, storten beleggers hun geld in een beleggingsfonds en laten ze professionele beheerders het werk doen.

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen, afhankelijk van de soort beleggingen waarin ze beleggen. Zo zijn er aandelenfondsen, obligatiefondsen en gemengde fondsen die in een mix van beleggingsproducten beleggen. Read more…

09 oktBeleggen in losse aandelen of in een ETF?

Nooit eerder bestonden er zoveel verschillende mogelijkheden om te beleggen als tegenwoordig het geval is. Twee opties waar je bijvoorbeeld een keuze tussen kan maken is beleggen in losse aandelen of in een zogenaamde ETF. Het één hoeft het ander uiteraard ook niet uit te sluiten, in tegendeel.

Toch is het zo dat één van de vaakst gestelde vragen onder nieuwe beleggers is of ze er nu het best aan doen om te beleggen in losse aandelen of in een ETF. Net omdat deze vraag zo vaak aan bod komt willen we er graag hier op deze pagina een duidelijk antwoord op formuleren. Read more…

22 augKunnen aandelen van gevestigde bedrijven nog een mooie groei realiseren?

Een stelselmatig terugkerende vraag binnen de financiële wereld heeft te maken met het feit of gevestigde bedrijven in staat zijn om nog een mooie groei te realiseren. Voor heel wat nieuwe of potentiële investeerders geldt dat ze zich in het bijzonder vragen stellen bij de bedrijven die ervoor kiezen om een dividend uit te betalen. Waarom zou een bedrijf daar nu namelijk voor kiezen? Dit moet toch zijn om investeerders aan hen te blijven binden omdat ze geen groei meer kunnen realiseren?

Fout gedacht. Ook voor gevestigde bedrijven geldt namelijk dat ze nog altijd een meer dan degelijke groei kunnen realiseren. Wil je hier graag meer over ontdekken? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om je even grondig in de onderstaande informatie te verdiepen. Read more…

01 augBeleggen? Maar ik ken daar niets van!

Beleggen. Bij sommigen gaat er al onmiddellijk een alarmbel rinkelen als ze het woord horen, voor anderen is het dan weer de normaalste zaak van de wereld. Moeten we allemaal met onze portefeuille naar de beurs met een bang hartje? Wel om eerlijk te zijn: ja. Er is niets dat zoveel kan opbrengen als beleggen. Zoals je ongetwijfeld al hebt gehoord, renderen spaarboekjes in de verse verte niet meer. Wil je dus dat je geld ook geld opbrengt, zal je het over een andere boeg moeten gooien. En als je niets van beleggen kent? Geen nood: bij de bank zullen ze je met veel plezier alles uitleggen. Een financieel adviseur op het vlak van investeringen is sowieso geen slecht idee. Die persoon is er dagelijks mee bezig en beschikt ook over grotere budgetten dan het jouwe waarschijnlijk. Hij weet dus hoe het allemaal in elkaar zit.

Verder moet je ook niet bang zijn: het risico dat je neemt met je centjes, bepaal je zelf. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je moet dus geen aandelen kopen van bedrijf X en bang afwachten of ze winst of verlies gaan maken. Je kan ook perfect beleggen in fondsen waar allerlei dingen in zitten: aandelen enerzijds, maar ook edelmetalen, kasbons, geld, … anderzijds. Als er iets in dat pakketje het wat minder doet, maakt de rest dat dan wel weer goed. Je legt dus niet al je eieren in een mandje, en dat is de beste techniek.

Advies: haal (zeker de eerste paar jaar) niet meteen al je bijverdiende geld uit je fonds, tenzij je het natuurlijk echt nodig hebt. Op die manier heb je na 5 jaar meer winst gemaakt dan je normaal zou doen.