Archive for the 'Lonen' Category

15 junOESO bevestigt: Belgisch personeel is het duurst. Hoe lossen we dit op?

OESO logoEen tijdje geleden maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling – oftewel gewoon de OESO – het bekend: het personeel in België is te duur. Dat maakt België het land met de allergrootste fiscale druk in vergelijking met andere industrielanden.

Inkomsten op arbeid te zwaar belast

Zo’n 55 % van de inkomsten gaat in het Belgenland naar de staat. Pijnlijk. Op dit gebied krijgen we bijgevolg de jammerlijke titel van ‘nummer 1’. Op nummer 2 staat Oostenrijk met een nog ietwat redelijke 49,4 %. Duitsland kreeg de derde plaats met 49,3 %. Hongarije doet hier nog 0,3 % af met een schappelijk percentage van 49,0. Het belasten van de arbeid is – zoals sommigen van jullie mogelijk al weten – de meest eenvoudige manier om belastingen te verwerven. Onze overheid maakt hier dan ook gretig gebruik van door hier al ettelijke jaren op in te spelen. Allemaal goed en wel, maar daardoor zijn de Belgische werknemers het duurst. Je zou zelfs kunnen stellen dat we ons in een crisissituatie bevinden. Het systeem wordt op den duur onhoudbaar. Als je weet dat het gemiddelde van de OESO 36 % bedraagt, wordt het misschien toch eens tijd om na te denken over een oplossing. Read more…

09 meiDure auto’s voor zelfstandigen: kan een voertuigvolgsysteem je helpen om het voordeel alle aard weg te nemen?

Zoals de meeste zelfstandigen wellicht al weten, valt een bedrijfswagen onder een bepaalde regelgeving, genaamd ‘voordeel alle aard’. Volgens de overheid gaat het hier om een voordeel dat een werkgever aan zijn werknemers toekent. Aangezien dit voordeel behoort tot het inkomen, is de werknemer in kwestie verplicht hierop belastingen te betalen. Conclusie: de werknemer wordt dus ook belast op zijn bedrijfsvoertuig. Tesla Model SEn wat als je als zelfstandige een dure auto wilt gebruiken? Of stel: je wilt voor een aantal wagens die je toekent aan je werknemers, het voordeel van alle aard te ontlopen. Is dit mogelijk?

Mogelijk mits een aantal zaken…

Enigszins goed nieuws: ja, dat is mogelijk. Vooraleer je te vroeg victorie kraait, is er een belangrijke nuance: je moet aan de fiscus kunnen bewijzen dat het bedrijfsvoertuig uitsluitend beroepsmatig wordt of werd aangewend. Enkel in dat geval is er geen voordeel van alle aard verschuldigd. Als er op welke manier ook sprake was van privé gebruik van de auto, zal je eraan moeten geloven: als gebruiker word je dan belast op een voordeel dat wordt berekend op het dagelijkse gebruik. En let goed op: de fiscus beschouwt onderweg een snelle boodschap reeds als zijnde ‘privé’. Read more…

18 aprDe indexsprong van 2015: moeten we ons zorgen maken?

Ik bracht een tijdje geleden de indexsprong al even op… Die beruchte indexsprong van 2015, moeten we er ons veel zorgen om maken? Wat zijn de gevolgen? Dit artikel belicht de indexsprong die een hoop Vlamingen heel wat schrik aanjaagt.

De indexsprong in het kort

Vooraleer je een deftig oordeel kan vellen over de indexsprong, wil je vast weten wat dat ding nu precies doet. Kortgezegd zorgt de index ervoor dat lonen en sociale uitkeringen de evolutie van de prijzen volgen. Globaal gezien is het zo dat, wanneer de prijzen met twee procent zijn gestegen, ook de lonen en de uitkeringen worden aangepast. De federale regering ziet het voortaan anders: de vakbonden indexsprongeerstvolgende indexaanpassing wordt niet toegepast. De maatregel kent een toepassingsgebied binnen alle werknemers. En ja, ook het overheidspersoneel hoort hierbij! Daarnaast zullen de gevolgen ook merkbaar zijn in de pensioenen. De volgende indexverhoging in de openbare sector is voorzien in het voorjaar van 2015. De nieuwe maatregel heeft echter geen invloed op zelfstandigen en vrije beroepen.

Gevolgen voor de werknemers

De indexsprong doet ons massaal speculeren. De meeste vakbonden hebben het over een ‘stevig verlies’ en ‘het moeten bekopen met schandalig grote sommen’. Grote woorden! Maar is deze uitspraak niet fel gedramatiseerd? Ergens kan je hen wel begrijpen. Het leven wordt duurder, maar de lonen zijn onveranderd. Toch geldt de maatregel niet voor de allerlaagste inkomens en uitkeringen. Read more…

28 febDe indexsprong is erdoor!


Ik weet nog niet écht of ik er voor of tegen ben, maar het is er nu toch. Dat er heel wat correcties zijn lijkt mij logisch – en dus denk ik uiteindelijk dat dit een goede regel is… Ik post sowieso nog een update binnenkort met wat meer informatie!